Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Εργασία μαθητών του τμήματος Β3 πάνω στο κείμενο ΄Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ΄

ΤΑΞΗ: Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ:Β΄3
ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΕΙΜΕΝΟ: «Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»
Η ομάδα μας:
·      Βάσια Δελή
·      Νίκη-Νικολέτα Μουτοπούλου
·      Πετρονέλα Μουντεάνου
·      Σύλβια Ντέντα
·      Σουζάνα Κασιμάτη
                           Ερωτήσεις:
1.Να σχολιάσετε τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα της Άννας απ’ όσα γράφει στο ημερολόγιό της. Της δίνετε δίκιο;  Θεωρείτε υπερβολική την αντίδρασή της; Τι σας λέει η δική σας εμπειρία;
  Η Άννα είναι μια κοπέλα που παρουσιάζει μια ωριμότητα ασυνήθιστη για την ηλικία της και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η επόχη στην οποία ζεί.Έχει χαμηλή αυτοεκτοίμηση σε σχέση με την αδερφή της και προσπαθεί απεγνωσμένα να τραβήξει την προσοχή του πατέρα της,κάτι που κάποιες φορές καταφέρνει.Είναι λυπημένη με την κατάσταση που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει. Αισθάνεται αδικημένη από τους γονείς της αλλά πιστεύουμε πως υπερβάλει σε κάποιες στιγμές.Έχει αφοσιωθεί στην μοναξιά της και το μόνο που αναζητάει είναι η στοργή του πατέρα της,που πολλές φορές δεν βρίσκει αφού ο πατέρας της υποστηρίζει την Μαργκότ.Τα παράπονα της θυμίζουν χαϊδεμένο παιδί που θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής κάτι που την κάνει εγωϊστρια.Επίσης κακίζει την μητέρα της και ζηλεύει την αδερφή της.Είναι δυσαρεστημένη συνεχώς από την αντιμετώπιση που δέχεται.Την διακρίνει η εξυπνάδα,η φιλομάθεια,η ειλικρίνεια και η ωριμότητα  όμως παράλληλα έχει εγωισμό,ζήλεια και εκφράζει απόλητα τα συναισθήματα της.
Της δίνουμε δίκιο σε μερικά από τα παράπονά της αλλά όχι σε όλα διότι πολλές φορές  έχει αντιδράσει υπερβαλει  λόγω του θυμού της και της κατάστασης.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας,συνήθως οι γονείς παρουσιάζουν μια αδυναμία στο μικρό μέλος της οικογένεια κατά που έρχεται σε αντίθεση την ιστορία της Άννας Φράνκ.


2. Θεωρείτε ότι η Άννα νιώθει ότι βρίσκει από τον πατέρα της τη συναισθηματική στήριξη που θα περίμενε; Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL105/229/1685,5378/extras/texts/indexc_2_parallilo_keimeno_4.html και διαβάστε την αντιμετώπιση του πατέρα απέναντι στο νεαρό αγόρι από το βιβλίο του Φραντς Κάφκα, Γράμμα στον πατέρα.
Συγκρίνετε την εικόνα της μητέρας της Φρανκ με την εικόνα του πατέρα στο κείμενο του Κάφκα.

Όχι ,πιστεύουμε πως δεν βρίσκει την συναισθηματική στήριξη που θα περίμενε διότι ο πατέρας της αρνείται,να συζητήσει τα ελλατώματα της μητέρας της και πολλές φορές κατά τα λεγόμενα της Άννας υποστηρίζει την Μαρκότ  αντί για αυτήν.Στην ιστορία της Άννας η μητέρα απομονώνεται και δεν δίνει την απαραίτητη σημασία και στοργή στη μικρή της κόρη,σε αντίθεση με την ιστορία του Φράντς όπου ο πατέρας του προσπαθεί απεγνωσμένα να τον πλησιάσει αφήνοντας τον ελεύθερο και το μόνο αντάλαγμα που ζητάει είναι η αγάπη του γιου του.Άλλη μια διαφορά είναι ότι η ιστορία της Άννας Φρανκ διαδραμματίζεται κατά την διάρκεια του 2ο υπαγκοσμίου πολέμου κατά που είχε ως αποτέλεσμα πολλά βιοτινά προβλήματα κάτα που έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία του Φραντς,ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κανένα βιοτικό πρόβλημα και δεν εχει εγνοιες .Έπισης μια τελευταία διαφορά είναι ότι ξέρουμε ότι ο Φραντς έχει μετανιώσει για την αντιμετώπιση που έδειξε προς τον πατέρα του,ενώ σε αντίθεση με την μαμά της Άννας δεν ξέρουμε αν έχει μετανιώσει για την συμπεριφορά της.
 3. Να περιγράψετε τα συναισθήματα της Άννας απέναντι στον πατέρα, τη μητέρα, την αδελφή της και την Κίττυ. 

Άννα→Πατέρα:
Τα συναισθήματα της Άννας απέναντι στον πατέρα της είναι ότι τρέφει αγάπη για αυτόν  και ότι νιώθει απεριόριστο θαυμασμό.Αυτό το δείχνει στο κείμενο  όταν τον αποκαλεί <<το μεγάλο της ιδεώδες>> και <<ότι γατζώνεται στον πατέρα,γιατί είναι ο μόνος που διαατήρει σε μένα τα τελευταία υπολείμματα του οικογενειακού αισθήματος>>. Επίσης όμως δεν έχει από το μέρος του τη στήριξη που χρειάζεται.Πληγώνεται επειδή ο πατέρας της δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τα προβλήματά της.
Άννα→Μητέρα:
Η σχέση ανάμεσα στην Άννα και στην μητέρα της δεν είναι καλή,αλλά προβληματική.Η Άννα πιστεύει ότι η μητέρα της δεν της δείχνει κατανόηση και δεν δείχνει απεναντί της το ρόλο μίας μητέρας. Επίσης πιστεύει ότι η μητέρα της προτιμάει την άλλη κόρη της,την Μαργκότ.Τα συναισθήματα της για την μητέρα της φαίνεται σε αυτήν την φράση:<<Για μένα η μητέρα μου δεν είναι πάντα η μητέρα κι έτσι αναγκάζομαι να εκπληρώσω αυτόν τον ρόλο μόνη μου>>.
Άννα→Μαργκότ:
Απέναντι στην αδερφή της είναι ανταγωνιστική και εκδηλώνει ζήλια.Θεωρεί ότι καταφέρνει να έχει τους γονείς με το μέρος της εξαιτίας του κακόμοιρου ύφους και της ζηλιάρικη διάθεσή της.Η άποψη της Άννας για την Μαργκότ είναι ότι αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο έξυπνη,η πιο ευγενική,η πιο όμορφη και η πιο καλή.
Άννα→Κίττυ:
Η Άννα εξαιτίας της μοναξιάς της δημιουργεί μια φανταστική φίλη,την Κίττυ.Με την Κίττυ η Άννα έχει μια πολύ καλή σχέση και μοιράζεται τα πάντα μαζί της.Η Κίττυ για την Άννα είναι σαν η αδερφή της,που ποτέ δεν την είχε.
Οι απόψεις της Άννας για τον εαυτό της:
Οι απόψεις της Άννας είναι ότι είναι λυπημένη,ζηλιάρα,θυμωμένη με τους γονείς της και με την αδερφή της.Έκτος από αυτά προσπαθεί να δείξει ωριμότητα για την ηλικία της.
Η στάση της απέναντι στη ζωή:Η στάση της Άννας απέναντι στη ζωή είναι ότι την προβληματίζει κυρίως η στάση της μητέρας της,η οποία της εμποδίζει να επικοινωνίσει μαζί της.Επίσης ότι πιστεύει ότι ο Θεός θέλει να την δοκιμάσει, να την κάνει πιο δυνατή και το κυριότερο πιο συνετή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου